August 22, 2016

JSSC 21 August 2016 (PT) Answer Keys for Combined Graduate Standard Competitive Examination

ADVERTISEMENT
JSSC [21 August 2016 (PT)] Answer Keys for Combined Graduate Standard Competitive Examination held on  21-August-2016 (PT)



Answer Key of JSSC CGSCE Set B-General Knowledge 



      1.Khasi is official language of which of the following states of north-east India?
Answer: (B) Meghalay

2.  Who among the following is related to the discovery of atom?
Answer:(B) Niels Bohr

3.San Jose is the capital of which of the following countries?

Answer:(D) Costa Rica


      4.Which of the following India cricketers has been conferred with life membership of Marylebone Cricket Club (MCC)?
Answer:(B) Saurav Ganguly 

5. Which of the following languages included in the Eighth Schedule of the Indian Constitution belong to Sino-Tibetan group of Languages?

Answer: (C) Bodo

6. Which of the following Indian-American teachers was named for Presidential Award for Excellence in Mathematics and Science Teaching by Barack Obama?

Answer: (A) Darshan Jain

7. Who among the following scientists is connected to the Theory of Evolution?

Answer: (A) Chales Darwin


Answer key for all the sets Download now




8. Mahendra Singh Dhoni represented which of the following teams in IPL 2016?

Answer:(C) Rising Pune Supergiants

9. A debutant psychological thriller " The Girl on the Train" is authored by which of the following novelists?

Answer: (B) Paula Hawkins

10. Which of the following lanuages is sometimes written in modified versions of the Arabic script?

Answer:(A) Sindhi

11. Which of the following is the capital of Bosnia and Herzegovina?

Answer:(A) Sarajevo

12. Who among the following is the petitioner in National Herald Case?

Answer: (C) Subramanian Swamy

13. "All the Prime Minister's Men" , is the book written of the following authors of India?

Answer:(B) Janardan Thakur

14. Who among the following was awarded with the Sunhak Peace Prize in 2015 for Alternative Solution to the Future  Food Crisis and Pioneer of the Blue Revolution?

Answer:(A) Dr. Modadugu Vijay Gupta

15.  Max Verstappen topped the 2015 overtakes list in which of the following professional sports he plays?

Answer:(D) Formula 1

16. Who among the following will be canonised as saint of the Roman Catholic Church in September 2016?

Answer:(D) Mother Teresa

17. Gregor Johann Mendel is related to which of the following scientific developments?

Answer:(C) Laws of inheritance of traits

18. What is the capital of Poland?

Answer:(B) Warsaw

19. Robin Singh played for which of the following teams in the Indian Super League in 2015?

Answer:(A) Delhi Dynamos FC

20. Who among the following is the author of the book " The Essential Gandhi"?

Answer:(B) Mahatma Gandhi

21. The " Chauri Chaura ? tehsil, where an angry mob set the local police station on fire, belongs to which district?

Answer:(D) Gorakhpur

22. " Dhokra" of Jharkhand is related to Which of the following Crafts?

Answer:(C) Metal

23. Which of the following commissions presented a memorandum which demanded the formation of separate Jharkhand State?

Answer:(C) Simon Commission 

24. In which of the following states is the Chilika Lake Located?

Answer:(D) Odisha

25. How many High Courts are there in India as on 1st January 2016? 

Answer:(B) 24 

26. Who among the following is the chairperson of NITI Aayog?

Answer:(A) Prime Minister

27. What is the maximum number of members to be elected in legislative assembly according to the Indian Constitution?

Answer:(D) 500

28. Which of the following districts of Jharkhand is one of the main source of mica in the world?

Answer:(D) Hazaribagh

29. The peninsular plateau, one of the oldest landmass of the world, was a part of:

Answer:(C) Gondwana Land

30. Which of the following movements, in earlier phase, was called as Kurukh Dharam (literally the original religion of the Kurukh or Oraons)?

Answer:(D) Tana Bhagat movement

31. Name the finance minister of India as of January, 2016.

Answer:(A) Arun Jaitley

32. Which of the following were the focused twin objectives of the Fifth Five-Year Plan?

Answer:(B) Poverty eradication and attainment of self-reliance

33. In which of the following festivals of Jharkhand do girls decorate a wooden/bamboo frame with coloured paper and then gift it to nearby hilly river?

Answer:(B) Tusu Parab

34. Jharkhand is the sole producer of which of the following minerals in India?

Answer: (D) Prime coking Coal

35.Where was the First Round Table Conference held to discuss the constitutional reform in India?

Answer: (A) London

36. Which among the following is the apex of the three-tier structure of the Panchayati Raj system?

Answer: (A) Zila Parishads

37. The constitution of India was originally divided into how many parts?

Answer: (C) 22

38. The Jharkhand Panchayat Raj Act 2001 was amended to provide what percentage of reservation for women in Panchayat Raj?

Answer: (D) 50%

39. Who among the following leaders announced the 20-Points Economic Programme in 1975?

Answer: (C) Indira Gandhi

40. Who among the following chairs the Upper House called the Rajya Sabha?

Answer: (C) Vice-President

41. Ordinary soaps CANNOT function in hard water because

Answer: (A) Formation of precipitate occurs with CA2+ and Mg2+ ions

42. How can 2Ω, 2Ω and 3 Ω be arranged such that the resultant resistance is 4Ω? 

Answer: A) 2Ω and 2Ω Parallel and 3Ω Series

43. Crassulacean acid metabolism is related to 
Answer: (C) Carbon fixation process

44. What is the function of the parotid gland?

Answer: (B) Secretes saliva

45. What is the type of reaction given below called?

Answer: (B) Substitution reaction

46.Which of the following relation is NOT correct  for power?

Answer: (D) P=V/R2       

47. The dye responsible for the blue colour of jeans is 

Answer: (C) Indigo

48. Which of the following gases will be liberated when sodium bicarbonate is added to acetic acid

Answer: CO2

49. Which of the following chemicals DOES NOT feature in the cocoa solid used to prepare chocolates?

Answer: (D) Trichloro-ethane

50. Identify the characteristic feature associated with a four chambered heart of human being.

Answer: (D) It separates blood deficient  in oxygen from oxygen rich blood

51. Where is the world's most powerful telescope ALMA installed?

Answer: Chile's Atacama Desert

52. What is the nature of pH of sodium chloride solution?

Answer: (C) Neutral

53. Why do most loudspeaker have drives mounted inside some cabinets?

Answer:If know, please give in comment box.

54. If the mass of the earth is increased by 20%, what will be the percentage wight change of any object?

Answer:If know, please give in comment box.

55. Two solutions, one pH=1 and volume=100 ml is mixed with another solution of pH=2 and volume=200 ml. Find out the resultant pH of the mixture.

Answer:(A) 

56. A catalys increase reaction rate by

Answer: (A) Decreasing the activation energy barier

57. What is the cause of bluse baby syndrome?

Answer: (B) High nitrate secretion of hormone

58. Where does most of the digestion of food fat occur in the human body?

Answer: (C) Intestine

59. Which part of the stem in some varities of cactus helps the stem to expand and contract depending on water availablity ?

Answer: (A) Ribs


Disclaimer: Official answer keys will be declared by JSSC through their website. We have tried to provide the answer of General Knowledge Section of The above mentioned exam. 


Rest questions answer key will be published shortly. Please visit regularly for updates.